Mindent Kapni Webáruház logo

Hasznos tudnivalók a vízszűrőkről

Tisztelt látogatónk!

Az alábbiakban a Laica vízszűrőkkel kapcsolatosan felmerült leggyakoribb kérdésekre adunk választ. Ha mégsem találta meg az Önt érdeklő témát, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Vízszűrő kancsók

K: Melyek a szűrt víz használatának előnyei?

V: Vízszűrő kancsó által szűrt csapvizet közel 30 éve fogyasztanak nap mint nap Európában. A rendszeres használók száma mára megközelíti az 50 milliót.

A csapvizet biztonságos fogyasztani, mivel szigorú szabályok szerint kezelik, illetve folyamatosan ellenőrzik a helyi laborokban. Mindamellett néhány elöregedett, illetve korrodált vízvezetékből kerülhetnek a vízbe nemkívánatos anyagok. Ezek az összetevők a maradék klorinnal, amelyet pont a baktériumok elpusztítására adagolnak a vízhez, okozhatnak kellemetlen ízt, illetve állagot a csapvíznek. A vízszűrő kancsóval a legpraktikusabb és legköltségkímélőbb módon tudjuk élvezhetővé tenni a csapvizet.

  • Ízletes: A Laica bi-flux szűrő hatékonyan javítja a víz állagát és ízét, mind a hideg, mind a forró italok fogyasztásakor.
  • Költséghatékony: A Laica vízszűrő kancsó használatával éves szinten jelentős megtakarítás érhető el a családok részére.
  • Kényelmes: A víz állandóan elérhető, nem szükséges többé cipekedni. A vízfogyasztás Laica víztisztító kancsóval öröm is lehet!
  • Környezetbarát: A Laica vízszűrő rendszer használatával mindenki tehet a környezetvédelemért azáltal, hogy jelentősen csökken a palackozott víz előállításához, szállításhoz felhasznált olajfogyasztás, valamint eltűnik milliónyi feldolgozatlan műanyag palack.
  • Ízletesebb ételek: A legjobb opció a család kedvenc ételeinek elkészítéséhez, az egészséges táplálkozás alapja a Laica kancsó által megszűrt tiszta ivóvíz.
  • Intelligens ajándék: Egy Laica kancsó valóban egyedi, hasznos meglepetés intelligens barátoknak.
  • Kíméli a háztartási kisgépeket: A legjobb megoldás, ha hosszan és probléma nélkül szeretné használni a vízzel, vízgőzzel működő kisgépeit, mint például kávéfőzők, gőzölős vasalók, gőztisztító, párásító, stb.
  • Könnyen kezelhető: Egyszerű beüzemelés, nem igényel költséges karbantartást.
  • Hordozható: Mobil, bárhova magával viheti, akár hétvégi házába, nyaralásai alkalmával, mindenhol élvezheti a Laica vízszűrő előnyeit.
  • Kompatibilis: A Laica bi-flux vízszűrőbetét használata akár 30%-os megtakarítást jelenthet a Brita kancsót használóknak!

K: Mit is csinál a szűrőbetét?

V: A szűrőbetét a kulcselem a szűrőrendszerben. A csapvíznek a fogyasztása biztonságos, habár a állaga és íze változó lehet, függően a terület vízszolgáltatója által biztosított minőségtől. A Laica vízszűrő használatával a nemkívánatos összetevők sikeresen csökkenthetők, ezáltal kellemes állagú és ízű vizet eredményez.

K: Miért van a szűrőbetétnek 30 napos lejárati ideje?

V: Azért, mert az ioncserélő gyanta és az aktív szén egy idő után telítetté válik, emiatt a szűrés hatékonysága és a víz minősége romolhat (hasonlítható a törölközőhöz, amely minél vizesebb, annál kevésbé hatékony). Ezenkívül a labortesztek alapján a baktériumnövekedés-gátlás a 30 napos periódus alatt a leghatékonyabb.

K: Mikor kell a szűrőpatront cserélni?

V: A cserélhető szűrő élettertama függ attól, hogy milyen a lokális vízművek által szolgáltatott víz minősége. Labortóriumi tesztek alapján addig a leghatékonyabb a szűrő, amíg el nem éri a kb. 150 liter szűrést, illetve a 30 napot. A Laica vízszűrő rendszer élettartam-kijelzője emlékezteti a használót, amikor a szűrő patron megérett a cserére, biztosítva ezzel a leghatékonyabb és legbiztonságosabb működést.

K: A szűrő eltávolítja a fontos ásványi anyagokat?

V: Nem, a szűrő csak a vízkőlerakódásért felelős, a változó keménységet okozó mészkövet távolítja el. Nem távolítja el a fontos ásványi anyagokat a vízből. Ugyan csökkenti az ioncserélő gyanta a magnézium és kalcium szintjét, de nem szűri ki teljesen őket, ellentétben a fordított ozmózis elvén működő szűrőkkel.

K: Milyen típusú keménységgel jellemezhetjük a csapvizet, és melyik csökkentése befolyásolja a szükséges tápanyagbevitelt?

V: A vizet kétféle keménységgel jellemezhetjük: a változó keménységgel, illetve az állandó keménységgel. A változó keménység (mészkő) befolyásolja a víz ízét és állagát, ez okozza a vízkövesedést a vízforralókban, kávéfőzökben, stb. Az állandó keménység tartalmazza a fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyek szükségesek az egészséges tápanyagbevitel szemszögéből. A vízszűrő kizárólag a változó (rossz) keménységet csökkenti.

A vízkeménység összehasonlítható a koleszterinnel. Van a rossz koleszterin (ldl), amelyet csökkenteni kell, amennyiben meghalad egy bizonyos értéket, és van a jó koleszterin (hdl), amely harmonizál az egészséggel.

K: Higiéniailag hogyan van védve a szűrőfilter?

V: Az aktív szén a szűrőházban impregnálva van kis mennyiségű ezüsttel. Ez megvédi a baktériumok növekedésétől a szűrő élettartama alatt (150 liter vagy 30 nap).

K: Miért ajánlatos a kancsóban leszűrt vizet hűtőben tartani?

V: Mint ahogyan a legtöbb folyadékot és ételeket ajánlatos a hűtőben tartani. A tejet, gyümölcslevet, vagy palackozott vizet általában a hűtőben tartjuk felnyitás után, a minőségének és a frissességének megőrzése érdekében.

K: Miért kizárólag csapvizet szabad használni a vízszűrőben?

V: A vízszűrő rendszer nem távolítja el valamennyi baktériumot és toxint (pl szalmonellát), amelyek akár megtalálhatók a nem iható vizekben. Kizárólag a hatóságilag kezelt csapvíz (amely folyamatosan kontrollált és tesztelt a biztonság érdekében) használható a vízszűrő kancsóhoz. A szűrő kizárólag azokat az összetevőket távolítja el, amelyre tervezve és gyártva lett, hasonlóan a gyógyszerekhez, amelyeknél csak arra a betegségre van befolyása, amelyre tervezték.

K: Miért van a szűrő sterilizálva?

V: A szűrő sterilizálva van, ezáltal biztosítva, hogy a lecsomagolt termék teljesen baktériummentes. Ez a módszer biztosítja a maximális higiéniát. A sterilizáció megelőzés/biztonság mértéke, hasonlóan mint bármilyen baleseti biztosítás, általában nincs rá szükség, de a hiánya komoly problémákat okozhat.

K: Miért fontos a nehézfémek jelenlétének csökkentése a csapvízben?

V: Amikor a víz áthalad a fémből készült szállítócsöveken, néhány nehézfém, úgymint ólom, réz, cink, stb. beleoldódhat a vízbe. Széleskörű vizsgálatok, publikációk tárgyalják a nehézfémek toxikus hatását. Ezért inkább biztosabb a minimumra lecsökkenteni ezeket a nemkívánatos összetevőket.

K: Miért klórozzák a csapvizet?

V: A klór és származékai (klorin) az a gyakorta használt fertőtlenítőszer, amelyet a csapvízhez adagolnak a biztonság érdekében, mivel elpusztít bármely baktériumot vagy vírust, amely esetleg jelen lehet a vízben. Az aktív szén, amelyet a szűrőben használunk, jelentősen csökkenti a klorint, amely a kellemetlen ízt, illetve állagot okozhatja.

K: Miért fontosak a minősítések, mint a HACCP, a rengeteg mérés, sterilizáció és használati utasítás?

V: A vízszűrő patron ipari termék, használva élelmiszer minősítésű anyagokat, ezeknek meg kell felelniük az összes vonatkozó elvárásoknak. A minősítések fontosak annak érdekében, hogy a termékek legálisan legyenek forgalmazva, illetve megfeleljenek az európai szabványoknak és követelményeknek.

K: Mi az az ioncserélő gyanta?

V: Az ioncserélő gyanta egy élemiszerminősítésű anyag, amelyet a szűrőben használunk. A gyantamolekula és néhány ion vízben hatással van a változó keménységre, amely a vízkövet okozza.

K: Miért tisztább és ízletesebb a bi-flux szűrővel szűrt csapvíz?

V: A Bi-flux a XXI. századi fejlesztésű vízszűrő. High-tech tervezésének köszönhetően, amelyet megannyi szabadalom véd, a szabályozott átfolyási sebesség által biztosítja a legkíválóbb és legjobb ízű vizet (a classic szűrővel történt összehasonlításban).

K: Csecsemőknek, kisgyermekeknek adható-e a szűrt víz?

V: A magyar nyelvű használati utasítás "Fontos megjegyzések" 3. pontjában az alábbi olvasható:

"Higiéniás okokból a szűrőpatron belsejében ezüst található, ezért a szűrés során bizonyos mennyiségű ezüst kerülhet a vízbe. Ez a mennyiség az emberi fogyasztásra alkalmas határokon belül van az európai 98/83/EC rendelet értelmében, ennek ellenére nem javasolt csecsemők részére fogyasztani, illetve ételt készíteni a szűrt vízből a csecsemőknek."

Megjegyzés a 3. ponthoz:

Kizárólag a magyarországi engedély kiadásának a feltétele, hogy a csecsemőkre vonatkozó ellenjavaslat (amely nem tiltás, csak javaslat) szerepeljen a használati utasításban. Az bevizsgáló szerv (OKI) nem adott semmilyen magyarázatot arra nézve, hogy milyen mellékhatása lehet, amennyiben csecsemők/kisgyermekek fogyasztanak a szűrt vízből. Csak a "közegészségügyi szempontból" meghatározást használja, amely egy régi WHO irányelvre utal, amelyet egyébként az EU többi tagállamában már régen nem vesznek figyelembe.

A régi WHO irányelv szerint, amennyiben a szűrt víz ezüsttartalma meghaladja a 10 mikrogramm/litert, ebben az esetben nem javasolt a csecsemőknek/kisgyerekeknek történő fogyasztása. A Laica vízszűrők által készített szűrt víz esetében az ezüsttartalom 15-17 mikrogramm/liter volt.

A teljes EU területén a 98/83/EC európai rendelet van érvényben, miszerint 100 mikrogramm/liter ezüsttartalom alatti víz vonatkozásában nincs ellenjavaslat a csecsemők, illetve kisgyermekeknek történő fogyasztásra vonatkozóan (pl. olasz csecsemők, kisgyermekek is fogyaszthatják).

Összefoglalva: Kizárólag a magyar nyelvű használati utasításban kell szerepeltetni ezt az ellenjavaslatot egy régi WHO direktíva (nem tiltás) alapján. Ez az ellenjavaslat összehasonlítható a gyógyszerek csomagolásán található számtalan ellenjavaslattal, amely alapján szinte bárki talál magára nézve olyan jellemzőt, hogy miért ne fogyassza az adott gyógyszert.

K: Mi a különbség a Laica víztisztító kancsók között?

V: A szűrőrendszer kulcseleme a szűrőbetét, ezért a szűrt víz minősége ettől függ. A víztisztító kancsók közötti különbség az alkalmazható szűrőbetét típusában (classic, vagy bi-flux), méretben (űrtartalom), formában, színben, illetve a szűrőélettartam számlálójának típusában van.

K: Miért kínál ilyen sokféle víztisztító kancsót a Laica?

V: Hogy biztosan megtalálja, amely céljainak, lehetőségeinek, egyéniségének a legjobban megfelel.

K: Fontos, hogy mekkora kapacitása/mérete van egy-egy víztisztító kancsónak?

V: Tulajdonképpen nem kulcsfontosságú a kancsó mérete. A felső tartály - amelybe a csapvíz kerül (a szűrés előtt) - mindegyik kancsóban kb. 1 literes. Nem javasolt egymást követően több szűretet egymásra tölteni, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a frissen szűrt víz a legízletesebb.

K: Miért fontos, hogy a Laica víztisztító kancsók minden típusa belefér a hűtőajtóba?

V: Egyrészt, mert a szűrt víz élelmiszer, és javasolt betartani minden megbontott élelmiszerre (akár üdítőkre, vagy palackozott vízre) vonatkozó higiéniai előírást, vagyis a szűrt vizet is a hűtőben kell tárolni. Másrészt praktikusságból, így foglalja a legkevesebb helyet a konyhában.

K: Milyen gyakran kell elemet cserélni az elektronikus szűrőélettartam számlálójában?

V: Az eddigi tapasztalatok alapján 3-4 évig működik a számláló. Elemet nem lehet belőle kivenni, kompletten a fedőt kell cserélni. Abban az esetben, ha számláló kivehető (pl. Top Line), csak a számlálót kell cserélni. Ennek költsége 3-4 év elteltével elhanyagolható: kb. 1000-1500 Ft.

K: Ha a bi-flux szűrőbetét használható a Brita Maxtra rendszerű kancsókban, akkor ez fordítva is igaz?

V: Nem! Ennek az az oka, hogy a Maxtra rendszernél szűrőbetét és szűrőkancsó együttes működéséből jön létre a szabályozott vízszűrés (amely a még hatékonyabb szűrést garantálja), de a Laica kancsónál nem szükséges ilyen együttműködő elem. Al Bi-flux szűrőbetét egyedülálló kialakításának köszönhetően önmagában végzi el a szűrési folyamat szabályozását, ezért a Maxtra szűrőbetétet használva a Laica kancsóban nem jön létre a szűrési sebesség szabályozása, ezáltal az ízletesebb és egészségesebb víz.

Mindent Kapni Webáruház
Mindent Kapni Webáruház logó