Mindent Kapni Webáruház logo

RSS csatornák

Mi az az RSS?

Az RSS a Really Simple Syndication (körülbelül: nagyon egyszerű információ megosztás) rövidítése. Egy olyan formátumról van szó, amely lehetővé teszi, hogy webhelyünk aktualitásait hatékonyabban megosszuk Önnel.

Miért jó nekem az RSS?

Az RSS megkíméli a felhasználókat attól, hogy az ilyen megoldást használó weboldalakat rendszeresen kelljen látogatniuk az új tartalom ellenőrzése miatt, vagy levélben kelljen értesítést kapniuk erről. Egy feed-olvasóként vagy aggregátorként ismert program képes ellenőrizni az RSS-t használó weboldalakat a felhasználó helyett és képes megjeleníteni a frissített cikkeket. (Például a csak hetente-havonta frissülő, de egyébként érdekes blogokat nem kell minden nap meglátogatni, hogy van-e rajtuk új poszt, ha van, akkor az megjelenik a feed-olvasóban.) A Mindent Kapni Webáruház is RSS-hírcsatornákon keresztül teszi közzé:

Hogyan tudok én is RSS híreket olvasni?

Számos RSS-csatorna megjeleníthető webes felületen (például Feedly, Netvibes, Google Reader), vagy az olvasásukra szolgáló programmal, ún. aggregátorral. Általában napjaink böngésző- és levelezőprogramjai is tudják kezelni az RSS-csatornákat. A böngészők közül a Mozilla Firefox (a 2.0 változattól), az Opera, az Apple Safari, és a KHTML (Konqueror, Akregator) támogatja az RSS-t. A levelezőprogramok közül ajánljuk a Mozilla Thunderbird-öt vagy a Mozilla SeaMonkey-t (ezek mind ingyenesen letölthető alkalmazások). Az ilyen programok adott (állítható) időtartamonként (általában 10 perc) frissítik az összes RSS-t, így a felhasználó viszonylag gyorsan értesülhet az új hírekről. Ezek az asztali alkalmazások és internetes RSS olvasók lehetővé teszik, hogy rengeteg szolgáltatót (csatornát) olvasson egyszerre.

Természetesen az okostelefonokra is megjelentek már az RSS-olvasók, akár androidos, akár ios-es, vagy windows-os telefonunk van, találhatunk magunknak megfelelő alkalmazást.

Bővebben az RSS-ről a Wikipédiában olvashat.

Mindent Kapni Webáruház
Mindent Kapni Webáruház logó