Mindent Kapni Webáruház logo

Hasznos tudnivalók a kávéfőzőkről

Tisztelt látogatónk!

Kotyogós kávéfőzőkAz alábbiakban a hagyományos kávéfőzőkkel kapcsolatosan felmerült leggyakoribb kérdésekre adunk választ. Ha mégsem találta meg az Önt érdeklő témát, vegye fel velünk a kapcsolatot.

K: Hány személyes kávéfőzőt válasszak?

V: Kotyogós kávéfőzőink olasz szabvány szerint készülnek, ami kisebb, mint a magyar. Egy adag kb. 35 ml, azaz olasz eszpresszó mennyiség. Mi magyarok általában hosszabban szeretjük inni a kotyógóval lefőzött kávét, ezért célszerű "egy számmal" nagyobb kávéfőzőt vásárolni, tehát két személyre 3 vagy esetleg 4 személyeset.

Vásárlói visszajelzések is ezt támasztják alá.

K: Mennyi kávét kell belerakni a kotyogós kávéfőzőbe?

V: A kávét lazán, tömörítés, lenyomás nélkül szabad belerakni a kávétartó szűrőbe, egyszintben a szűrőkosár felső peremével (a felesleget ujjunkkal vagy pl. egy kést végighúzva a kosár felső pereméről el kell távolítani). Nagyon durva darálás esetén esetleg enyhén szabad púpozni. Ha a kávé nem kellő mennyiségben, lassan jön le, esetleg a biztonsági szelepnél sziszeg vagy kifúj, akkor sok, vagy túl finomra darált a kávéőrlemény. Ilyenkor kevesebbet szabad legközelebb belerakni.

A kapucsínófőző készülékek esetén különösen nem szabad több kávét tenni a szűrőbe az előírtnál, mert nem fog elég gőz képződni, és nem lesz habos a tej.

K: Milyen darálású kávét lehet tenni a kotyogós kávéfőzőbe?

V: Általános szabály, hogy a kotyogós kávéfőzőkbe durvára darált kávét szabad rakni, mert nem szivattyú nyomja át a vizet, hanem a forrásban levő víz általi túlnyomás. Figyelembe kell venni, hogy a kávé a vízzel érintkezve eléggé megdagad, és ekkor nem tud a tartályból felmenni a víz, előbb-utóbb kifúj a biztonsági szelepen.

A darálás finomsága függ a kávé fajtájától, a pörkölés fokától. Általában durvább darálást és világosabb pörkölést alkalmaznak a kotyogós kávéfőzőkbe szánt kávéknál, mint az eszpresszós blendek esetében. Ha szemes kávét vásárol, és otthon darálja, akkor próbálgatás alapján lehet megállapítani az adott kávéhoz tartozó finomságot. Általában a búzadaránál finomabb darálás semmiképp nem javasolt. Az ujjak között morzsolva a darálmányt durva szemcséket kell éreznünk.

K: Lehet-e kevesebb kávét belerakni a kotyogós kávéfőzőbe?

V: Kevesebb kávéval az általunk árusított kotyogós kávéfőzők nem igazán működnek, mert fix a szűrőkosár mérete (régen voltak olyan főzők, melyekben egy gyűrűs alátét segítségével a szűrőkosár kisebbíthető volt, de ez a mi kávéfőzőinknél nem lehetséges). Ha kevesebb kávét kívánunk főzni, akkor a víz mennyiségét érdemes inkább csökkenteni (de legfeljebb 2/3-ig), ekkor rövid, azaz kis mennyiségű, de ízekben erős kávét kapunk (a koffeintartalom pedig inkább kevesebb lesz), hasonlóan az olasz eszpresszó vonalú főzők risztrettójához.

K: Lehet-e több vizet rakni a kotyogós kávéfőzőbe?

V: Mivel a kotyogós készüléknél a kávé mennyiségét nem lehet változtatni, ezért a víz mennyiségétől csak minimálisan lehet eltérni. A több víz több savat, kellemetlen ízanyagokat oldhat ki a kávéból. Ezért inkább azt javasoljuk azoknak, akik hosszabban szeretik inni a kávét, hogy a lefőtt kávéhoz utólag öntsenek forró vizet, vagy főzzenek egymás után két adagot.

A biztonsági szelepet a gyártók leírása szerint nem érheti el a víz mennyisége! Egyes kotyogós kávéfőzőknél a gyári mérőedényt használva ez nem is fordulhat elő.

K: Milyen hőfokot használjunk?

V: A gyártók közepes lángot írnak elő a kotyogós kávéfőzőkkel való kávéfőzéshez. Ez azt jelenti, hogy a gázláng felső harmada (amely egyébként a legmelegebb) teljes egészében a főző alatt legyen, ne nyúljon ki a láng a főző alja alól, illetve még a szélét se érje el.

A kis lángon főzésnél a főző lassan melegszik, a víz lassan forr fel és hatol át a kávén, viszont a kávé körül a főző anyaga feleslegesen melegszik. Ezáltal a kávé megéghet, keserűvé válhat.

Egyes kávéknál ízben érhetünk el javulást, ha először az előírt közepes lángot, majd később kisebb lángot alkalmazunk, ez azonban kávéfüggő - mindenkinek saját magának kell kísérletezni vele.

K: Hogyan lehet jó tejhabot készíteni? (Forever Combi Duo, Miss Marilyn, Bialetti Mukka Express)

V: A jó hab titka nem kifejezetten attól függ, hogy milyen tejet használunk. Egyes vélemények szerint magas zsírtartalmú tejet érdemes használni tejhabosításra (3.5%-os), más vélemények szerint pedig a tejfehérje-tartalom a fontos (3% felett).

A főzőkben egy nyomásszelep van, ami a tartályban keletkezett gőzt visszatartja, hogy elérjen egy olyan nyomást, amikor már képes a tejet felhabosítani. Ehhez az kell, hogy ne legyen túl sok kávé rakva a készülékbe, mert akkor nem tud kellően nagy nyomás keletkezni. Kevesebb tejjel és kicsivel több vízzel a főzők több gőzt termelnek, ami azt eredményezi, hogy még habosabb lesz a kávé. Ezzel tehát játszadozhatunk egy kicsit!

A tej mennyiségét addig lehet csökkenteni a felső részben, amíg a szelep kifújó nyílását még éppen elfedi.

K: Nem habosít a szelep, mi lehet az oka?

V: Ha nem jó a tejhab, akkor először mindig a kávé mennyiségét figyeljük, mert a túladagolás okoz legtöbbször problémát.

A szelepet a főzés után legjobb azonnal kivenni a készülékből, és meleg vízben elmosni. Mivel a tej és a kávé is zsíros, olajos szennyeződéseket hagyhat maga után, ezért érdemes időszakonként mosószeres, zsíroldós (persze ne agresszív, a szelep anyagát is megmaró vegyszerrel) vízben alaposan beáztatni, elmosni, illetve a használati utasításban lévő tisztítást elvégezni.

K: A kapucsínófőző langyos kapucsínót készít, mi lehet az oka?

V: A készülékek iható hőmérsékletű cappuccinot készítenek. Ha valakinek ez hidegebb a megszokottnál, akkor a kávéscsészét melegítse elő (kávézókban az üres csészéket szintén előmelegítik) - akár forró vízzel felöntve, akár félig töltve vízzel és mikróban felmelegítve. A tejet is elő lehet melegíteni, bár a főzés közben a készülék felső részében az folyamatosan melegszik.

K: Gőz távozik a kávéfőző alsó és felső részének összeillesztésnél, mi az oka?

V: Ellenőrizze ilyenkor a tömítést (Forevernél a kis fogófülön rajta van a helyes behelyezési oldal is), valamint hogy nem került-e kávé a tömítés alá. A két rész összecsavarása előtt az ujjunkat az alsó rész peremén végighúzva távolítsuk ezt a felesleges őrleményt.

K: Gőz távozik a biztonsági szelepnél, mi az oka?

V: Ennek nyilván dugulás, vagy a kávé mennyiségének túlzott adagolása az oka.

A főzőt vegyük le a lángról és hűtsük le. Próbáljunk kevesebb kávét rakni bele, illetve durvább őrleményt használjunk. Próbáljuk meg kávé nélkül átfőzni a készüléket, hogy nem dugult-e el valahol.

K: Alumínium vagy rozsdamentes kávéfőzőt válasszak?

V: Gyakorlati jelentősége nincs, hogy milyen anyagból készül a kávéfőző. Bár a kávéban vannak savak, de ezek nem képesek az alumíniumot kikezdeni. A kávéfőzők élelmiszerbarát alumíniumból készülnek. Az alumíniumon egyébként a levegővel való érintkezés hatására képződik egy oxidréteg, amely védi az anyagot.

Az alumíniumedényeket általában mosogatógépben nem szabad mosni. Az agresszív mosogatószerek, zsíroldók képesek felmarni - ezeket kerüljük, mosogatógépbe kifejezetten tilos rakni az alumínium kávéfőzőket! A főzés utáni normál mosogatószeres elmosás és öblítés megfelelő.

A rozsdamentes kávéfőzők előnye, hogy kifejezetten szép termékek és nagyon tartósak, illetve mosogatógépben is elmoshatóak.

K: Mi a különbség a Miss Combi Duo Shine, Miss Combi Duo Black és Miss Marilyn kávéfőzők között?

V: Funkciójukban nincs különbség, csak a dizájnban, megjelenésükben másak.

K: Melyik kávéfőzővel tudok habos kávét készíteni?

V: A következő kávéfőzőink alkalmasak erre: Bialetti Mukka Express, Miss Combi Duo Black, Miss Combi Duo Shine és Miss Marilyn Plus.

Mindent Kapni Webáruház
Mindent Kapni Webáruház logó